piatok 20. januára 2017

Domáci chlebík s chrumkavou kôrkou


Upiecť si doma chlieb vôbec nie je také zložité ako sa možno zdá. Ja ho pečiem pravidelne asi tretí rok. Vyskúšala som niekoľko receptov , ktoré som skombinovala a dospela k tejto finálnej verzii. Chlebík je neporovnateľne lepší ako  z hypermarketu , neobsahuje žiadne éčka a  môžete si ho nakombinovať  podľa vlastnej chuti . Jediná nevýhoda je časová, ale výsledok stojí za to. 

Čo budeme potrebovať: 400 ml vlažnej vody
                                      750 g grahamovej múky ,najlepšie sa mi osvedčila táto:
Múky môžete aj kombinovať  napr. 500 g grahamová, 250 g špaldová a podobne.
                                    1/2 kocka kvasnice
                                    2 zemiaky
                                    za hrsť ovsených vločiek
                                    1 lyžica olej (nie olivový)
                                    1 lyžica ocot
                                    1 čajová lyžička cukor
                                    2 čajové lyžičky soľ
                                    1 polievková lyžica drvená rasca
                                    chlebové korenie: štipka mletý koriander, pár zrniek anýz a fenykel
                                    za hrsť semiačok podľa vlastného výberu (slnečnicové, ľanové...)

Poďme na to. 
Dáme si variť zemiaky a zarobíme kvások. V troške vody (odoberte z celkového množstva 400 ml) rozmiešajte kvasnice, 1 lyžicu múky a 1 lyžičku cukru a nechajte podkysnúť na teplom mieste. Nemalo by to trvať viac ako desať minút. Takto vyzerá akurátny kvások.

A teraz si pripravíme cesto. Ak máte domácu pekáreň,  miesenie a hnetenie  zverte tomuto úžasnému  vynálezu . Do nádoby postupne dajte vlažnú vodu, olej, ocot, nasypte múku, ovsené vločky, korenie, soľ, cukor, semiačka, uvarené a roztlačené zemiaky a nakoniec kvások. V tejto fáze to vyzerá dosť nechutne, ale dôverujte mi, bude z toho  naozaj výborný chlebík.


Vložím do pekárne, program cesto,  ktorý zahŕňa  miesenie, hnetenie a kysnutie, trvá to 90 minút.  Chlebík nepečte v pekárni,  nepodarí sa vám dosiahnuť takú chrumkavú kôrku ako pri pečení v rúre. Vypracované a nakysnuté cesto vyklopím na dosku a ešte niekoľkokrát premiesim ručne. Ak sa vám zdá cesto riedke, môžte prisypať múku. Vytvarujte bochník.

Cesto slabučko poprášim múkou a šup s ním do ošatky na ďalšie kysnutie. Nezabudnite mierne pomúčiť aj ošatku, aby sa vám cesto na ňu neprilepilo.

Cesto  zakryjem obrúskom a nechám v ošatke kysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho rýchlo vyklopím na plech s papierom na pečenie, potriem slanou vodou a ihneď vložím do vyhriatej rúry. Rúru najprv nastavím na 200 stupňov tak na 4-5  minút , potom teplotu znížim na 150 a pečiem ešte cca 30 - 40 minút. Záleží samozrejme od vašej rúry,  tento čas je len orientačný. Správne upečený chlebík by mal po poklopaní zo spodu vydávať taký dunivý zvuk. Hneď po upečení ešte horúci chlebík  potriem slanou vodu, uložím na mriežku vychladnúť, zabalím do ľanovej utierky a nechám postáť aspoň 6 hodín, až potom krájam. Na prvý a možno aj na druhý pohľad to vyzerá veľmi zložito, ale keď si to párkrát vyskúšate a získate trošku rutinu, uvidíte, že sa to dá v pohode zvládnuť. A tá úžasná vôňa, ktorá sa šíri kuchyňou pri jeho pečení...to je  pravá vôňa domova.

Dobrú chuť a krásny večer.




2 komentáre:

  1. Bolo by treba začať aj s donáškou čerstvého domáceho chleba, podľa mňa by sa ujala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Opatrne s označením "bezéčkový", ja viem, je to "in", "sexi", "cool", ale skoro nikdy to nie je pravda, v tomto prípade: https://www.ceff.info/sk/additives/detail/73?seo=e-260

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika