pondelok 16. januára 2017

Quiche s medovým pórom a šunkou


Quiche alebo kiš je v podstate francúzsky slaný koláč pripravený z maslového cesta, náplne a zálievky zo smotany a vajec.

 Na cesto budeme potrebovať: 250 g hladkú múku, 125 g masla, 1 vajce, asi 2 lyžice studenej vody a  soľ. Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme v chlade odpočinúť.
Medzitým si pripavíme náplň. Na oleji orestujeme na kolieska nakrájaný pór do mäkka asi tak 10 - 15 minút. Pridáme kvalitnú šunku a ešte pár minút opekáme.

Pridajte lyžicu medu, premiešajte a ešte minútu opekajte.


Cesto vyvaľkajte na okrúhlu placku, dajte do  koláčovej formy a trošku ho poprepichujte vidličkou.




Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 10 -15 minút pri 180 stupňoch do ružova. Medzitým si urobíme zálievku. Zmiešame 250 ml smotany (33%) so soľou, čiernym korením a 3 vajíčkami.



Pór so šunkou rozprestrite na predpečené cesto a zalejte zálievkou. Posypte syrom Gouda (asi 150 g) a dajte ešte  dopiecť  na takých cca 30 minút, kým plnka nestuhne a syr sa nezapečie.



Nepečte zbytočne  dlho, aby plnka nestratila na šťavnatosti. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete krájať. Je dobrý teplý aj studený, napríklad ako pohostenie k vínu. Ak chcete variť diétnejšie môžete 33% smotanu nahradiť menej tučnou alebo mliekom, no podľa mňa plnka už nie je taká vláčna a krémová.



Prajem nech sa vydarí a hlavne nech chutí.

                                                                 






1 komentár:

Ďakujem, že ste si našli čas pridať komentár k tomuto príspevku. Monika